با سلام به شما عزیزان. در شمارههای پیشین صفحه «تاریخ سازان آسمانی» در مورد گروهی به نام «آناباپتیستها»، «پاتریک همیلتون» و «هنری فورست» صحبت کردیم. در این شماره قصد داریم به زندگی «جان فریت» نگاهی بیندازیم.
همانطور که جمله معروف تاریخسازان آسمانی هربار بیان میکند:
«مردم معمولاً شکنجه و مرگ دردناک را به خاطر چیزهای دروغ تحمل نمیکنند.»
جان فریت (۱۵۳۳-۱۵۰۳)
جان فریت، محقق، کشیش، نویسنده و شهید پروتستان انگلیسی بود. او جوانی بود که به خاطر خدا پرستی، هوش و دانش خود شناخته شده بود. وی میتوانست در جامعه به هر ارتقایی که میخواست دست پیدا کند، اما انتخاب کرد که به خدا و کلیسا خدمت کند.
او نیز نقش موثری در اصلاحات پروتستان داشت.
فریت جوان، کشیش پروتستانی از انگستان بود که تنها سی سال زندگی زمینی را تجربه کرد. او در سال ۱۵۰۳ چشم به جهان گشود. جان، تحصیلات خود را در کالج ایتون آغاز کرد و سرانجام از کالج کینگز کمبریج فارق التحصیل شد.
او پس از اتمام تحصیلاتش در سال ۱۵۲۵، به عنوان یکی از اعضای کانون جوان در ولسی کالج آکسفورد انتخاب شد. در آنجا بود که او به ویلیام تیندل (کسی که تاثیر زیادی بر دیدگاههای الهیاتی او داشت) کمک کرد تا عهد جدید را به انگلیسی ترجمه کند. اما این کار برای او سه سال زندان به همراه داشت. او پس از اینکه از زندان آزاد شد به ماربورگ رفت و در آنجا کتاب پاتریک همیلتون را به نام «لوسی کومنز» (به معنی مکان ها یا نقاط مشترک در الهیات یا مضامین اعتقادی وبنیادی ) ترجمه کرد.
این اثر که امروزه بهعنوان (مکان های پاتریک) شناخته می شود، به وضوح به تعالیمی مانند عادل شمرده شدن بوسیله ایمان، و همچنین تضاد بین اساس انجیل و شریعت اشاره میکند. فریت، این جوان با ایمان و خدا دوست، خود نیز مطالبی در مورد مباحث برزخ نوشت.
در سال ۱۵۳۲ هنگامی که فریت به انگستان برگشت به جرم بدعت دستگیر و محاکمه شد. با این وجود حتی زمانیکه در زندان بود به نوشتن ادامه داد و دیدگاه های پروتستانی را در مورد مراسمها و آیینهای کلیسایی بیان کرد.
فریت پس از ارائه دادن آن دیدگاهها، حکم مرگ خود را دریافت کرد، اما بعدها این فرصت به او داده شد که اگر بگوید به تعالیم کاتولیک رومی در مورد برزخ و آیین عشا ربانی که معتقد بودند (در مراسم عشا ربانی در تعالیم کاتولیک، نان و شراب به بدن و خون واقعی مسیح تبدیل میشوند) اعتقاد دارد، عفو خواهد شد. اما فریت پاسخ داد که هیچ یک از این تعالیم را نمیتوان با کتاب مقدس اثبات کرد. بدین ترتیب جان فریت در ۴ ژوئیه سال ۱۵۳۳ در میدان اسمیت لندن در آتش سوزانده شد.
آثار و نوشتههای جان فریت در سال ۱۵۷۳ یعنی چهل سال پس از مرگش توسط جان فاکس منتشر شد.