تمامی شاگردان و رسولان در راه صلیب رنج دیدند و این شاهدان قیام و رستاخیز عیسای مسیح بطور داوطلبانه زندگی خود را در راه اعلام نجات به جهانیان فدا نمودند. همچنین در این دو هزاره، هزاران ایماندار بودند که جان خود را در راه اعلام خبر خوش و محبت خداوند به جهانیانیان از دست دادند. آنان راه رهبر و پیشوا و خدای خود را ادامه دادند چرا که برای همین راه صلیب فراخوانده شدهایم.
در شمارههای پیشین زندگی گارشیا و تجربه ایمانی او وقتی در رنج و درد گرفتار شد را خواندیم و سپس به اولین شهید مسیحیت در قرن اول یعنی استیفان و اولین شهید در بین رسولان اولیه یعنی یعقوب برادر یوحنا پرداختیم. پیشنهاد میدهیم حتماً شمارههای پیشین مجله را از وبسایت دانلود و مطالعه نمایید.
شاگردی و راه مسیح را براستی چگونه میتوان از درد و رنج خالی دانست در حالی که مکتوب است: «چون مسیح در عرصه جسم رنج کشید شما نیز به همین عزم مسلح شوید.» (اول پطرس ۴: ۱)
فیلیپس رسول: (شهادت 54 سال پس از میلاد مسیح)
نام دو مرد بنام فیلیپس در کلیساهای اولیه زبانزد بود و در کلام نیز مکتوب است.
فیلیپس رسول: اولین کسی است که مسیح او را به پیروی از خود میخواند (یوحنا 1: 43)
فیلیپس مبشر: یکی از هفت نفر برگزیده شده توسط رسولان برای خدمت بیوه زنان و مردم اورشلیم (اعمال 6)
هر دو نفر قلب بشارتی و اعلان خبر خوش را به دنیا داشتند و شرح زندگی آنها در واقع به نوعی بهم گره خورده است. پیچیدگی موضوع زندگی آنها و شناخت این دو فیلیپس از هم از آنجایی ریشه میگیرد که هر دوی آنها پدر چندین دختر بودند. (اعمال 21: 9)
نام فیلپس رسول در انجیل یوحنا به دفعات ذکر شده است اما در کتاب اعمال رسولان فقط یکبار به فلیپس رسول اشاره دارد (اعمال 1: 13) و مابقی نام فلیپس اشاره به فلیپس مبشر دارد نه فلیپس رسول.
در ادامه کتاب اعمال که توسط لوقا نوشته شده است فلیپس مبشر را میبینیم که به عنوان شماس کلیسا خوانده شده است تا خواجه سرای حبشی را در بیابانی ملاقات کند (اعمال 8). در واقع وسیلهای برای تبدیل خواجه سرای حبشی و همچنین گسترش پادشاهی خدا در بین سامریان.
همچنین در اعمال رسولان باب 21 فلیپس مبشر را میبینیم که در خانه خود پذیرای پولس رسول است و او را میزبانی میکند. طی دو سالی که پولس در قیصریه بود احتمالاً ارتباطات نزدیکی نیز با فلیپس مبشر داشته است.
و اما فلیپس رسول: فلیپس رسول اهل بیت صیدا شهری واقع شده در شمال یهودیه در نزدیکی کفرناحوم و دریای جلیل است. نام غیر یهودی او در واقع بیانگر آن بود که شهر بیت صیدا تا چه حد تحت تاثیر فرهنگ و زبان یونانی بوده است. فرهنگ و زبانی که پیش از سلطه رومیها و در زمان اسکندر بزرگ و نفوذ یونانیان در سراسر دنیا برقرار بود.
شاید بتوان گفت یوحنا از چهار زاویه برای شناخت فلیپس به ما یاری میرساند:
کانال ارتباطی: در انجیل یوحنا (1: 43) وقتی عیسی فلیپس را میخواند تا از پی او برود میبینیم این شاگرد جوان فوراً دوست خود نتناییل را مییابد و او را نیز دعوت میکند تا عیسی را ملاقات کند.کاملاً واضح است که این عمل فلیپس رسول نشان میدهد که او خود را بیشتر یک کانال ارتباطی میبیند تا یک مقصد.
حسابگر: فلیپس رسول به محض اینکه اطلاعاتی دریافت میکرد آن دادهها را عمل و حسابگری میرساند. در باب 6 انجیل یوحنا در معجزه پنج نان و دو ماهی میبینیم که در گفتگوها شرکت میکرد. وقتی عیسی از او پرسید که از کجا نان بخرند تا مردم بخورند و این را برای آزمایش فلیپس گفت و خود نیک میدانست که چه خواهد کرد. فلیپس در پاسخ عنوان میکند که دویست دینار نان هم کفافشان را نمیدهد (با در نظر گرفتن هزینه نان برای چنان جمعیت زیادی). این دیدگاه فلیپس به تنهایی نمایانگر عظمت معجزه عیسی در این باب است. در واقع شرایط و منطقها و حسابگریهای زمانه نمیتواند مانع از کار خداوند شود.
میانجی: در یوحنا باب 12 شماری از یونانیان برای ملاقات عیسی ابتدا به نزد فیلیپس میروند و از او میخواهند تا این ملاقات را میسر کند. یونانیان چون فلیپس هم از شهر بیت صیدا بود او را بعنوان میانجی میان خود و عیسی انتخاب میکنند.
سخنگوی اجتماعی: یوحنا باب 14 در شام آخر فلیپس را با پرسشی به ما نشان میدهد. «سرورم پدر را به ما بنما» و عیسی پاسخ میدهد که دیریست با شما هستم و هنوز مرا نشناختهای؟ هرکه مرا دیده پدر را دیده است… فلیپس پرسشی را مطرح میکند ولی پاسخ عیسی رو به تمامی شاگردان است و نشان میدهد فیلیپس سخنگوی شاگردان هم بوده است.
نام یونانی فلیپس، مهارت او در زبانهای مختلف و شخصیت اجتماعیاش با ایمان نوسانی او در مورد رستاخیز مسیح همگی با هم تلفیق شده و او را به یک پیام رسان و رسولی مجهز مبدل کرد.
یکی از خصوصیات برجسته و بارز فیلیپس رسول ارتباط با کشور فرانسه کنونی است. او تنها شاگردی است که ادعا کرد انجیل را به گال در فرانسه (منطقهای در یک ناحیه باستانی) برد و اعلام کرد. همچنین ارتباط او با کشور کنونی ترکیه شهر هیراپولیس قابل تامل است. کلیسای تحت رهبری فیلیپس در این شهر واقع شده بود که در شعاع کمی از هفت کلیسای مکتوب در مکاشفه یوحنا قرار داشت. شهر هیراپولیس در جنوب غربی ترکیه واقع شده است و در نزدیکی دنیزلی قرار دارد بنام پاموکاله. جاذبه این شهر حتی تاکنون باعث شده بسیاری برای دیدن و استفاده از چشمههای معدنی بدانجا بروند و به همین دلیل بسیاری از مبشرین نیز هنوز در این ناحیه فعالیت دارند تا خبرخوش را به توریستهای این مکان برسانند.
به صلیب کشیدن یکی از روشهای مورد علاقه رومیان بود اما بعد از مصلوب شدن عیسی و مرگ بسیاری از مسیحیان با این روش برجستهتر بنظر رسید. از طرفی روش رهبران مسیحی سنگسار کردن بود ولی هیچکدام از این روشها نتوانست اعلان انجیل و خبرخوش را بدنیا متوقف سازد.
«اگر در کلام من بمانید براستی شاگرد من خواهید بود و حقیقت را خواهید شناخت و حقیقت شما را آزاد خواهد کرد.» (یوحنا ۸: ۳۱-۳۲)