شناسنامه فیلم:
فيلم «12 مرد خشمگين_ Angry Men 12» به کارگرداني «سيدني لومت» در سال 1957 در سبک «درام» ساخته شده است. اين فيلم سياه و سفيد با توجه به اينکه سه بار نامزد دريافت جايزه اسکار شد اما در کمال ناباوري به اين جايزه دست نيافت؛ هر چند جزو برترين فيلمهاي تاريخ سينمايي بشمار ميرود و در آن بازيگراني چون «هنري فوندا، لي جي کاب، اد بيگلي، جونيور، ايجي مارشال و جک واردن» به هنرمندي پرداختهاند.
خلاصه فیلم
نوجواني 18 ساله متهم به قتل پدرش با ضربات چاقو است که البته اين اتهام را قبول ندارد. هيأت منصفهاي متشکل از 12 نفر برگزار ميگردد تا با بررسي نهايي در اتاقي به اين اتحاد نظر برسند که آيا وي گناهکار است يا بيگناه. در ابتدا با توجه به مدارک و شواهد موجود اينگونه به نظر ميرسد که با رأي متحد اين 12 نفر حکم گناهکار بودن وي به سرعت به تصويب برسد ولي با مخالفت يکي از اين 12 نفر، داستان و ماجرا وارد مرحلهاي ديگر ميشود تا اينکه…
بررسی فیلم:
فيلم 12 مرد خشمگين که عمدتاً در يک لوکيشن و يک اتاق ساخته شده موضوع گناه و داوري را به تصوير ميکشد و مسير محکوميت يا نجات پسري که متهم به قتل پدرش است ميباشد. در ابتدا 11 نفر از اين 12 شخص هيأت منصفه حکم بر گناهکار بودن وي ميدهند ولي نقطه عطفي براي نجات وي با مخالفت آقاي شماره 8 براي جوان شکل ميگيرد؛ با مخالفت آقاي شماره 8 در به سرعت گناهکار شناختن جوان، اميد و شروعي دوباره براي نجات جان وي رقم ميخورد. 12 نفر حاضر در اين اتاق يادآور 12 قبيله اسرائيل است و همانطور که خدا وعده داده بود نجات دهنده از يکي از آن قبايل ظهور خواهد کرد و براي نجات جانها برافراشته خواهد شد و به پا خواستن و مخالفت آقاي شماره 8 نوري است در تاريکيهاي اين قضاوتهاي عجولانه.
اين فيلم مملو از شخصيتهايي است که رفتار و تصميمگيري آنها، نشاني از گذشته، اسارتها و افکاري است که باعث ميشود عجولانه و بدون تأمل بيشتر بر روي مسئلهاي به اين مهمي يعني نجات جان يک انسان تصميم بر گناهکار بودن او گرفته و حکم خود را صادر کنند. يکي هيجانزده براي اولين شرکت خود در جلسه هيأت منصفه حضور دارد و بالعکس ديگري به خاطر شراکت بسياري در اين خصوص از فکر و تأمل بيشتر در اصل موضوع خسته است؛ اشخاصي که تمام فکر و دلشان تجارت، حرفه و کارشان ميباشد و يکي در نقشهاي کاذب مدلينگ خود غرق گشته؛ يکي براي فرار از کار و با نگاهي استراحت گونه به اين دادگاه وارد شده و ديگري که براي رسيدن به مسابقهاي که براي آن از پيش بليط تهيه کرده عجولانه رأي بر گناهکار بودن جوان ميدهد و رفتارهايي انجام ميدهد کاملاً مخالف کلام خداوند که به ما ميآموزد «ديگران را با بيانصافي و عجولانه مورد داوري قرار ندهيد و هر کس که خود تا کنون گناهي انجام نداده اولين سنگ را پرتاب کند.» اشخاصي که پر از درد، رنج و خشم از زندگي، کار، مشکلات و گرفتاريهاي خود هستند و با پيش داوري و تصميمي از پيش گرفته شده پا به اتاق هيأت منصفه ميگذارند، اتاقي که تنها نامش هيأت منصفه است و اثري از انصاف در آن ديده نميشود جز يکي که نه براي محکوميت ما بلکه براي فرصت و حيات بخشيدن به ما پا به اين جهان گذاشت.
اين اتاق را گرمايي فرا گرفته و با وجود اينکه در آن پنکهاي نصب شدهاست اعضا نميتوانند از آن بهره ببرند تا اينکه پس از فرا رسيدن تاريکي زمانيکه چراغ اتاق را روشن ميکنند مدار برق به پنکه وصل شده و پنکه با حرکت خود اتاق را خنک کرده و آرامشي براي آنها فراهم ميسازد؛ درست به مانند ما که در اين زمين، زمانيکه در تاريکيهاي خود غرق بوديم نور به اين جهان پا گذاشت و اين نور که نجات دهنده ماست، براي ما روحالقدس را که وعدهاي است محقق شده براي هدايت، قوت، تسلي و آرامش بخشيدن، به ارمغان آورد.
اين فيلم پر از ديالوگهاي زيبا و قابل تأمل ميباشد و از شما دعوت ميکنيم به همراه دوستان و خانواده خود به تماشاي اين فيلم نشسته و نقطه نظرات و برکات خود را با ما در ميان بگذاريد.