بلوتوث

دندان آبی، از پیدایش تا بازگشتی دوباره با نسخه 5.1

اصطلاح «بلوتوث» حدوداً از دو دهه گذشته بر زبان‌ها افتاد و با گذشت زمان در میان مردم جای گرفت. این فناوری که در واقع راه ارتباطی جدیدی برای اتصال دستگاه‌ها و ابزارهای دیجیتال به یکدیگر بود، بعد از قرار گرفتن در تلفن‌های همراه، شهرت یافت. دلیل اختراع این فناوری برقراری ارتباطی آسان، بدون محدودیت موقعیتی و همچنین بدون نیاز به سیم بود. توسعه تکنولوژی رادیویی «پیوند کوتاه» که بعدها «بلوتوث» نامیده شد اولین بار در سال 1989توسط «نیلز رایدبِک» مدیر ارشد فناوری شرکت سوئدی اریکسون و «یوهان اولمَن» آغاز شد. هدف از این پروژه توسعه هدسِت‌های بیسیم بود و آقای رایدبِک با بکارگماشتن چند متخصص، این پروژه را به پیش برد. در میان این متخصصان «یاپ هارتسِن» مهندس برق هلندی نیز حضور داشت و در سال 1994 خود او تکنولوژی بلوتوث را اختراع کرد. اولین دستگاه مصرف کننده تکنولوژی بلوتوث یک هَندزفری بیسیم بود که در سال  1999 ساخته شد.

در اینجا می‌خواهیم ریشه پیدایش نام بلوتوث یا دندان آبی را برای شما توضیح دهیم. بلوتوث در واقع انگلیسی شده نام اسکاندیناویایی «بلوتان» می‌باشد. این کلمه از نام پادشاه دانمارک «هارالد بلوتان» که در قرن دهم می‌زیسته گرفته شده است. او نیز مانند بسیاری از وایکینگ‌ها جنگیدن برای دستیابی به گنج در سرزمین‌های دیگر را ارزشمند می‌دانست. زمانی که همسر خواهر بلوتان، «اریک» پادشاه نروژ در جنگ سختی که نروژی‌ها درگیر آن بودند کشته شد، خواهر بلوتان به دانمارک آمد و از هارالد درخواست کرد تا زمام امور در نروژ را به دست گرفته و آرامش و امنیت را در آنجا برقرار کند. هارالد نیز با استفاده از این فرصت قلمرو حکومتی خود را گسترش داد. تا قبل از این، نروژ و دانمارک همیشه با هم در حال جنگ بودند و افراد زیادی در این جنگ‌ها کشته می‌شدند. در سال 960 میلادی زمانیکه هارالد در اوج قدرت بود، میان دو کشور صلح اعلام کرد و با گسترش قلمرو پادشاهی‌اش، همزمان بر دو کشور دانمارک و نروژ فرمانروایی کرد. بنابراین به افتخار هارالد بلوتان، که مردم دو کشور را با هم پیوند داده و با ایجاد ارتباط بین دو کشور، آنها را از جنگ و درگیری که دامن گیرشان بود نجات داد، نام این فناوری را که امروزه دنیای ابزارهای دیجیتال و ارتباطات آن را به هم پیوند داده، بلوتوث نهاده‌اند.

و اما نحوه شکل گیری لوگوی بلوتوث چگونه بود؟

گروه SIG (Bluetooth Special Interest Group) که متشکل از 5 کمپانی اریکسون، آی بی ام، اینتل، نوکیا و توشیبا بود در سال 1998 شکل گرفت. فعالیت این گروه در زمینه نشر و ترفیع دادن استانداردها و اصلاحات بعدی بلوتوث است که در حال حاضر بیش از 35000 کمپانی در آن عضو هستند. اعضای گروه SIG برای ایجاد لوگوی بلوتوث مجدداً به ریشه آن که مربوط به شمال اروپا بود برگشتند و با استفاده از حروف رمزی اسکاندیناویایی که در قرن نهم رایج بود ترکیبی از حروف اول نام پادشاه هارالد بلوتان را به عنوان لوگوی بلوتوث در نظر گرفتند.

در اینجا نگاهی به نحوه عملکرد، مزایا، کاربردها و اصلاحات نسخه‌های بلوتوث می‌اندازیم.

در بلوتوث ارتباط از طریق فرکانس‌های رادیویی انجام می‌شود. هر وسیله بلوتوث حاوی یک تراشه فرستنده/گیرنده است، که در باند فرکانسی ۲٫۴ تا ۲٫۴۸ گیگاهرتز کار می‌کند. دلیل انتخاب این فرکانس این است که بطور رایگان در سراسر جهان در دسترس می‌باشد و نیازی به داشتن مجوز ندارد.

از مزایای بلوتوث می‌توان به نبود محدودیت در انتقال داده (بر خلاف سیم)، ارزان بودن فناوری بلوتوث، عدم تداخل امواج بلوتوث با دیگر امواج و کم مصرف بودن اشاره کرد.

مواردی از کاربردهای بلوتوث

کنترل از راه دور که قبلاً از مادون قرمز (Infra red) برای برقراری ارتباط استفاده می‌کرد، ایجاد ارتباط بیسیم بین ابزارهای ورودی و خروجی کامپیوتر (صفحه کلید، چاپگر، ماوس، هدسِت)، انتقال فایل بین تلفن‌های همراه و کامپیوترها، دسته‌های بیسیم کنسول‌های بازی، ایجاد شبکه‌های بیسیم کوچک، استفاده در خودروها، دستگاه‌های پزشکی و…

بلوتوث، از نسخه 1 تا به امروز که به نسخه 5.1 رسیده، پیشرفت‌های زیادی داشته است. به عنوان نمونه در نسخه‌های 1 تا 3 نبود ویژگی مصرف پایین انرژی که از نسخه 4 به بعد اصلاح شد، افزایش کیفیت صدا در ارتباطات صوتی، افزایش محدوده ارتباطی تا 200 متر در فضای باز و 40 متر در فضای بسته (در صورتیکه هر دو دستگاه از نسخه 5 بهره‌مند باشند)، توانایی تشخیص فاصله دستگاه دیگر، مصرف کمتر در اتصالی سریع‌تر (2 مگابیت بر ثانیه)، اعلام آمادگی به اتصال سریع‌تر به دستگاه‌های مجاور، اتصال هوشمند و پیوسته در هنگام نیاز با دستگاه مرتبط.

امیدواریم که این مقاله نیز در جهت آشنایی و استفاده‌ای بهینه از این فناوری برای شما خواننده عزیز مفید بوده باشد.

باشد که شما نیز سهم خود را در نقشه عظیم خداوند پیدا کرده و با بازگشتی دوباره به نقشه‌ای که خدا برای آن شما را آفریده، در زندگی خود نام او را جلال داده و در برکات و پادشاهی آسمانی سهیم باشید.

ارمیا روحبخش

نوشته های مرتبط با دسته انتخاب شده شما

بازگشت دباره
سگ زنده یا شیر مرده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

بیشترین خوانده شده ها

نتیجه‌ای پیدا نشد.

فهرست