دوربین دیجیتال یا تلفن همراه، برابر یا متفاوت (بخش 1)
سلام خداوند بر شما خواننده عزیز.
در این شماره از تکنولوژی قصد داریم تا تفاوتهای بین دوربین تلفن همراه و دوربین دیجیتال را بررسی کنیم.
این روزها حضور دوربین دیجیتال در هر خانهای کمرنگ شده و دلیلش هم بخاطر پیشرفت و مجهزتر شدن دوربین تلفنهای هوشمند میباشد. علاقه به گرفتن عکس و فیلمبرداری از لحظهها به حدی زیاد شده است که هنگام انتخاب و خرید تلفن همراه بیش از هر چیز به وضوح و کیفیت دوربین موجود در آن توجه میشود. ولی آیا ایده اختراع تلفن همراه هم برای ثبت تصاویر بوده است؟
در پاسخ به این پرسش باید گفت صد البته که نه و در واقع تلفن همراه وسیلهای برای برقراری ارتباط تلفنی در فواصل دور و در دسترس بودن انسان در مواقع ضروری بوده است. با گذشت سالها از تولید تلفنهای همراه و مورد توجه قرار گرفتن این ابزار، شرکتهای سازنده نیاز به ایجاد تحولاتی در این وسیله دیده و شروع به انجام تغییراتی در آن کردند که از جمله آنها میتوان به رنگی کردن صفحه نمایش، اضافه کردن امکان اتصال بیسیم مثل بلوتوث و همچنین اضافه کردن دوربین اشاره کرد. پر طرفدارترین امکان اضافه شده در تلفن همراه دوربین آن میباشد چرا که امکان ثبت لحظهها، ضبط خاطرات و همچنین برقراری ارتباط تصویری راه دور را فراهم کرد.
امروزه با پیشرفتهتر شدن تلفنهای همراه شاهد ایجاد تغییرات زیادی در این قسمت از تلفن هستیم تا حدی که امروزه سازندههای تلفن همراه بیشتر تبلیغات محصول جدید خود را بر روی دوربین و امکانات آن قرار دادهاند. یکی از نکاتی که در تلفنهای جدید توجه ما را به خود جلب کرده است افزایش بیرویه تعداد لنزهای دوربین میباشد که حتی به 5 عدد نیز رسیده است! دلیل این افزایش امکان ثبت تصاویر در فواصل و وضعیتهای متفاوت بوسیله هر کدام از لنزها میباشد. به عنوان مثال برای ثبت تصویر در فاصلههای نزدیک از یک لنز و برای ثبت موقعیتهای عریض (واید) از لنزی دیگر استفاده میشود. از آنجایی که تلفن همراه وسیلهای بسیار باریک و تقریبا بدون ارتفاع است به همین دلیل امکان اضافه کردن این امکانات بر روی یک لنز و یا تغییر اندازه آن وجود ندارد. امیدواریم که این افزایش تعداد لنزها بیش از این نباشد چرا که در اینصورت تمام قاب پشتی گوشی پر از لنز خواهد شد و فضایی برای در دست گرفتن تلفن نخواهد بود.
این قابلیت در دوربینهای دیجیتال پیشرفته بوسیله تنظیمات و یا تغییر لنز امکانپذیر میباشد و نیازی به تعویض دوربین و یا خرید دوربینی جدیدتر نمیباشد. در دوربینهای دیجیتال معمولی نیز با استفاده از تنظیمات و یا تغییر بزرگنمایی اپتیکال میتوان تا حدی این امکان را فراهم کرد. به غیر از این مورد، بحث بزرگنمایی اپتیکال نیز به میان میآید که در دوربین تلفن همراه این امکان یا وجود ندارد و یا بصورت خیلی محدود میباشد و برای ثبت تصاویر دورتر نیاز دارید که خودتان به سوژه مورد نظر نزدیک شوید. البته ابزارکهایی به منظور ایجاد امکان زوم اپتیکال برای تلفنهای همراه ساخته شدهاند ولی بسیار محدود و غیر قابل تنظیم هستند. برای درک بهتر تفاوتها، در ادامه به توضیح تعدادی از اصطلاحات عکاسی و همچنین بررسی نقاط قوت و ضعف دوربین دیجیتال و گوشی هوشمند میپردازیم.
شاتر، دیافراگم و اندازه حسگر (سنسور) تصویر
یکی از مهمترین تفاوتهای گوشی هوشمند و دوربین عکاسی در “شاتر” آنها است. در اینجا بهتر است تعریفی از شاتر داشته باشیم. شاتر یک پرده متحرک و یا صفحهای است که در مقابل سنسور دوربین دیجیتال قرار داشته و مانع رسیدن نور به آن میشود. در حین عکاسی با کنار رفتن شاتر، نور وارد شده و برای مدت زمان مشخصی به سنسور تصویر تابیده میشود. به مدت زمان باز و بسته شدن این پرده نیز “سرعت شاتر” میگویند که با رقم نشان داده میشود.
مثلا s8000/1 که بیان کننده یک هشت هزارم ثانیه میباشد، یعنی اگر ثانیه را به 8000 قسمت تقسیم کنیم سرعت باز و بسته شدن شاتر، 1 قسمت از این 8000 قسمت میباشد که در عمل بسیار بسیار سریع میباشد. عکس گرفتن از سوژههای متحرک در گوشیهای هوشمند تقریبا به سختی امکانپذیر است. اما دوربینهای عکاسی به خاطر توانایی تنظیم نور ورودی و لنزهای مختلف، توانایی تمرکز بیشتر و در نتیجه عکاسی بهتری از چیزهای متحرک را دارند. به عنوان مثال آیفون ۸ این توانایی را دارد که سرعت شاتری برابر با یک دوربین DSLR داشته باشد و اگر نور مورد نیاز فراهم باشد دوربین این گوشی میتواند در کسر کوچکی از ثانیه یک سوژهی در حال حرکت را ثبت کند، اما هنگامی که مقدار نور کم باشد تصویر ثبت شده مطلوب نخواهد بود.
دیافراگم چیست؟
در لغت به معنی “میان پرده” میباشد ولی در عکاسی به دریچهای گفته میشود که داخل لنز قرار دارد و با کنار هم قرار گرفتن تیغههایی که یک روزنه (Aperture) را تشکیل میدهند ورود نور به داخل دوربین را کنترل میکند.
یکی از تنظیماتی که نمیتوانید در اکثر گوشیهای هوشمند تغییر دهید اندازه دیافراگم است یعنی مقدار باز شدن دریچهای که تعیین میکند چه میزان نور از لنز وارد دوربین شود. این ویژگی به شما این امکان را میدهد که عکسی خلاقانه با تعیین عمق میدان و همچنین برخی دیگر از جلوهها را داشته باشید. اگر چه دوربینهای موجود در تلفن هوشمند سعی میکنند نتیجهی نهایی برخی از این جلوهها را شبیه سازی کنند اما هنوز نتایج آنها با دوربینهای دیجیتال فاصلهی زیادی دارد.
حسگر تصویر (Sensor)
حسگر تصویر قطعهای الکترونیکی میباشد که وظیفه دریافت نور (تصویر) و انتقال آن را به صورت الکترونیکی به پردازشگر دوربین بر عهده دارد. به عبارت سادهتر، وظیفهی سنسور تصویر همانند همان نوار فیلمی است که در دوربینهای قدیمی برای ثبت تصاویر استفاده میشد.
امیدواریم که مطالب این شماره نیز برای شما مفید بوده باشد و از آن بهرهمند شوید. در شماره بعدی مجله اسمیرنا به ادامه بررسی تفاوتهای دوربین دیجیتال و تلفن همراه خواهیم پرداخت.
آرامش و حکمت خداوند با شما باشد.
گروه تکنولوژی اسمیرنا