با سلام به خوانندگان صفحه سبک زندگي!

امروز می‌خواهیم با هم نگاهی به خاصیت یکی از ویتامین‌های مهم و مورد نیاز بدن انسان بیندازیم. به خصوص در این روزهای کرونایی که نیاز داریم سیستم ایمنی بدنمان را تقویت کنیم.

ويتامين دي يکي از ويتامين‌هاي مهم براي بدن و نقش کليدي در عملکرد سلول‌هاي بدن دارد و يکي از ويتامين‌هاي محلول در چربي است و به رشد و استحکام استخوان‌ها و دندان‌ها از طريق کنترل تعادل و افزايش ميزان جذب کلسيم و فسفر و منيزيم کمک مي‌کند. همچنين در انعقاد خون و عملکرد مطلوب غده تيروئيد نيز نقش دارد.

ويتامين دي نوعي هورمون است که به رشد مغز نيز کمک مي‌کند. کمبود اين ويتامين بيشتر باعث پوکي استخوان‌ها، عدم تعادل ميزان هورمونهاي پاراتيروئيد و ضعف سيستم ايمني بدن مي‌گردد. اين ويتامين از ويتامين‌هاي حياتي است و نقشي بسيار اساسي در سلامتي بدن دارد.

خواص ويتامين دي

– اين ويتامين باعث کاهش بروز و شدت بيماري ويروس کرونا شده و تقويت ايمني بدن را بالا مي‌برد.

– جلوگيري از بيماري ام اس.

– اين ويتامين کمک مي‌کند تا بدن کلسيم موجود در غذا را جذب کند و حتي سبب تقويت استخوان‌هاي شکننده مي‌شود. کمبود آن منجر به پرانتزي شدن پاها، کشيدگي زانو و ضعيف شدن استخوان‌ها مي‌گردد.

– يکي از دلايل پير چشمي و تاري ديد در سنين بالا کمبود اين ويتامين مي‌باشد و اين ويتامين باعث کاهش آسيب ديدگي چشمان مي‌شود.

– بهبود اثرات ابتلا به ديابت.

– رفع اسپاسم‌هاي عضلاني.

– کاهش روند افزايش وزن.

– کاهش درد و خستگي مزمن عضلات ناشي از افسردگي و اضطراب.

– کنترل کلسترول بعد از يائسگي.

– کاهش خطر فيبرم رحم.

– کاهش ابتلا به سرطان روده بزرگ.

– عامل پيشگيري‌کننده سرطان سينه و پروستات.

– کاهش خطر ابتلا به آلزايمر.

ويتامين دي در جذب کلسيم و عملکرد ايمني بدن و محافظت از سلامت استخوان، عضله و قلب نقش دارد. اين ويتامين به طور طبيعي در برخي مواد غذايي وجود دارد و گاهي که پوست در معرض نور خورشيد قرار مي‌گيرد مي‌تواند توسط بدن توليد شود. همچنين اين ويتامين به طريق قرص‌هاي مکمل نيز تامين مي‌شود.

منابع غذايي تامينکننده ويتامين دي

ويتامين دي در مواد غذايي مختلفي چون ماهي‌هاي پرچرب مانند سالمون و ساردين، شاه ماهي و روغن کبد ماهي، کره حيواني، جگر و همچنين در سبزيجاتي مثل جعفري، يونجه، قارچ و کلم يافت مي‌شود. همينطور لبنيات غني شده، خامه، شير، ماست، مارگارين، آب پرتقال و نوشيدني‌ سويا نيز حاوي مقادير زيادي از اين ويتامين است.

مضرات ويتامين دي

 اگر چه همان‌طور که گفته شد کمبود ويتامين دي مشکلاتي براي بدن ايجاد مي‌کند اما مصرف بيش از حد اين ويتامين نيز باعث مسموميت در بدن مي‌شود.

نکته مهم اين است که مسموميت ويتامين دي معمول نبوده و تقريباً در افرادي که مکمل‌ها را به مدت طولاني و با دوز بالا و بدون نظارت در سطح خون خود مصرف مي‌کنند پيش مي‌آيد.

هم‌چنين کلسيم خون را بالا برده و مشکلاتي چون استفراغ،  تهوع، کم اشتهايي، درد شکمي و يبوست و اسهال که مربوط به عدم تحمل غذا با سندروم روده تحريک شده و نيز خستگي، سرگيجه، سردرگمي، تشنگي بيش از حد و تکرر ادرار را باعث مي‌شود.

همان‌طور که اين ويتامين کمک به جذب کلسيم مي‌کند امکان دارد زياد مصرف آن باعث تحليل رفتن استخوان‌ها نيز شود و مي‌تواند به آسيب کليوي منجر شود.

عوامل متعددي که در کمبود اين ويتامين نقش دارند عبارتند از:

– آلودگي هوا

– بيرون نيامدن از خانه به اندازه کافي

– داشتن پوست تيره سبب کمتر جذب شدن اشعه‌هاي خورشيد مي‌شود

– زندگي طولاني مدت در شهر‌هايي با ساختمان‌هاي بلند و تو در تو که مانع از تابش مستقيم نور خورشيد مي‌گردد

– شيردهي طولاني مدت به نوزاد

– چاقي

برخي افراد توانايي هضم و پردازش ويتامين دي را ندارند و بعضي دچار مشکلات و بيماري‌هايي هستند که از جذب مناسب ويتامين جلوگيري مي‌کند، بنابراين به کمک آزمايشات و همچنين تحت نظر پزشک ويتامين دي  را مصرف کنيد تا از عوارض ناشي از سو مصرف آن دچار مشکل نشويد.

نوشته های مرتبط با دسته انتخاب شده شما

متری شش و نیم
هویتمان را بشناسیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

بیشترین خوانده شده ها

نتیجه‌ای پیدا نشد.

فهرست