خانه، مکانی امن و دلپذیر که سرپناه ماست. جایی که در آن زیست میکنیم و نیازهای فیزیکی و روانی ما در آن تامین میشوند.
وسایل، اجزا و به طور کلی هر چیزی که در یک فضا و مکان از جمله خانه قرار دارند، بر زندگی ما تاثیر میگذارند. این تاثیرات بستگی به این دارند که فضا و مکان را برای ما دلپذیر و مطلوب کنند و یا موجب اختلال و آشفتگی شوند.
برای یک چیدمان مناسب، نیاز است تا اصول و عوامل سازمان بندی صحیح، بعلاوه کمی ذوق و سلیقه به کار بریم تا به نتیجه مطلوب برسیم. ما باید تشخیص بدهیم، وسایل فضاهای خانه مثل پذیرایی و نشیمن، اتاقها، آشپزخانه، سرویس بهداشتی چه کاربردی دارند و درکجا باید قرار بگیرند و میان این اجزای داخلی هماهنگ سازی را انجام دهیم، با هدف زیباتر شدن و ایجاد یک فضای گرم و دل انگیز که در آن زندگی می کنیم.
در چیدمان میبایست استفاده بهینه از فضا را داشته باشیم و با توجه به متراژی که در اختیار داریم، به بهترین نحو، نیازهایمان را برطرف کنیم. بدین صورت از ایجاد فضاهای پرت یا بیهوده جلوگیری میکنیم و مانع از هدر رفتن هزینه، وقت و انرژی میشویم. ما میتوانیم نمونه دکوراسیون و چیدمانهای مختلف را ببینیم، تا دید هنری وسیعتری پیدا کنیم، اگر علاقمند هستیم میتوانیم در این زمینه مطالعه داشته باشیم و حتی از اپلیکیشنهای مختلف بهره ببریم، تا به ترکیبی از هنر و فن مهندسی متناسب در خانه دست بیابیم. اگر چه قسمت مهم در آراستن و مرتب کردن چیدمان منزل بر اساس سلیقه ما شکل میگیرد، اما با الگوها و ایدههای مختلفی اعم از مدرن و کلاسیک، میتوانیم نوع و سبک خانه خود را انتخاب کنیم.
خدایی که ما را آفرید و هستی او در نظم وزیبایی هست، هر روزه با طبیعتش به ما ارزش هنر را یادآور میشود و با نگریستن به طبیعت او میتوانیم هر روزه این هنر را در خود بیدار کنیم و چشمانمان با رنگبندی بیعیب و نقص او آشنا شود تا بتوانیم محیطی زیبا برای مشارکت و داشتن آرامش با خانواده مهیا کنیم.
همانطور که خداوند هر روز ما را به مشارکت و همکاری دعوت میکند ما هم نظر اعضای خانواده را بشنویم و دکوراسیون خانه را با همفکری و مشارکت چیدمان کنیم. هدف، ایجاد محیطی برای دریافت آرامی و شادی با یکدیگر است و ساختن خاطرات زیباست.بکارگیری هنر و نظم در خانه هم باید هدفی بالاتر از ایجاد یک خانه مجلل داشته باشد.
در دکوراسیون داخلی منزل به چه چیزهایی باید توجه کنیم؟
نور نورپردازی و تاثیر نور و روشنایی در دکوراسیون:
یک دکوراسیون زیبا و جذاب همواره به نورپردازی نیاز دارد، میزان این نور بستگی به ابعاد فضا دارد تا تنظیمات در آن انجام شود. مکانهای مختلف نیاز به نور و مدارهای مختلفی دارند تا برطرف کننده نیازهای فضاها باشند، برای تامین نور مورد نیاز میتوانیم از نور طبیعی و نور پردازی مصنوعی استفاده کنیم. برای تامین نور طبیعی در روز میتوانیم پردهها را کنار بزنیم و همچنین از پاسیو یا حیاط خلوت نورگیر داشته باشیم که در آن گل و گلدان های خود را قرار دهیم. اگر دسترسی به نور طبیعی میسر نبود میتوانیم از نورهای مصنوعی همچون لوستر، دیوارکوب، لامپهای گوشه، آباژور، ریسههای ال ای دی به صورت مخفی یا توکار استفاده کنیم. گاهی با نور پردازی میتوانیم توجه را به یک اثر هنری، تابلو نقاشی، مجسمه، تابلو فرش، کنسول، آینه، قاب عکس و شومینه متمرکز کنیم. میان استفاده از نور و رنگ مورد استفاده در پوششها و مصالح، تعادل باید باشد تا هارمونی زیبا و چشم نوازی را ایجاد کند.
رنگ
نقش رنگ در دکوراسیون داخلی و تاثیر آن بر افراد:
رنگ یک عنصر اصلی، حیاتی و بخش ضروری طراحی داخلی است. رنگهای مختلف باعث ایجاد احساسات مختلف در افراد میشوند و بر میزان توجه به اهمیت مکانهای مختلف تاثیرگذار هستند. در طبیعت، سه رنگ اصلی وجود دارد که «قرمز، زرد و آبی» هستند. رنگهای فرعی از ترکیب این سه رنگ تشکیل میشوند. طبقه بندی دیگر بر اساس اثرات رنگ بر روی مردم، یعنی «سرد» و «گرم» است. رنگهای گرم «قرمز، نارنجی و زرد» و رنگهای سرد «آبی، سبز و بنفش» ورنگهای خنثی «سیاه، سفید و خاکستری» هستند. رنگهای گرم به دلیل فرکانس و زمان رسیدن به چشم ما باعث بالارفتن آدرنالین در بدن میشود و معمولا باعث شادی، هیجان و انرژی و حتی گرسنگی میشوند. رنگهای سرد سبب راحتی و آرامش میشوند. رنگها علاوه بر اینکه برای ابراز احساسات استفاده میشوند، برای فعال شدن احساسات نیز مورد استفاده قرار میگیرند. در حالیکه «آبی و سبز» احساس «صلح و آرامش» را در ما ایجاد میکند، «قرمز روشن، نارنجی و زرد» تمایل دارند که یک «اثر تحریک کننده» داشته باشند. اگرچه تمام رنگها زیبا هستند، اما علاوه بر زیبایی رنگها میبایست به تناسب آنها در فضاهای مختلف توجه کنیم. پردهها، سرامیکها، دیوارها، مبلمان، میز و صندلی و سایر وسیلهها باید با هم تناسب رنگ داشته باشند. اثراتی که رنگها بر روحیه ما میگذارند را در نظر بگیریم.
ابعاد و اندازه فضاها
برای چیدمان و دکوراسیون وسایل میبایست ابعاد و متراژ خانه را در نظر داشته باشیم و با توجه به سایز اتاقهای: «مستر والدین، فرزندان، مطالعه، کار و میهمان» برای استفاده از وسایل متناسب با کاربری فضاها از جمله مبلمان و تخت خواب و ابعاد پنجرهها، ارتفاع و عرض آن برای نصب پردهها و کرکرهها نسبت به سبک مورد علاقه و انتخاب جنس پارچههای مورد استفاده، وسعت سطوح و دیوارها برای رنگ آمیزی یا کاغذ دیواری یا نصب تابلوها و قاب عکسها عمل کنیم.
در آشپزخانه که قلب خانه است همواره میبایست «مثلث کار» که «یخچال، سینک و گاز» است با توجه به نوع وسبک آشپزخانه که میتواند جزیرهدار، طویل و باریک، تک دیوار و یا شبه جزیره باشد، در آن رعایت شود.
«نشیمن عمومی» برای پذیرایی از میهمانان میباشد و اجزایی که در آن است برای سهولت خدمات و پذیرایی بکار میروند.
«نشیمن خصوصی» فضایی دنج و گرم، آرام و خصوصیتر برای تعاملات و مشارکتهای اعضای خانه است که میبایست در آن به سن، نقش و علایق افراد خانواده توجه کرد.
نحوه قرارگیری مناسب کمدها، کابینتها و باکسها در سرویس بهداشتی با توجه به ابعاد آن و افرادی که از آن استفاده میکنند صورت میگیرد، حتی نوری که در حمام و سرویسهای بهداشتی وجود دارد بسیار مهم است.
در طراحی خانه لازم است که به مقیاسها و تقارن، تعادل توازن و… دقت لازم را داشته باشیم، در قسمت زیر معنای آنها را با شما در میان میگذاریم تا به انتخاب شما برای چیدمان کمک بیشتری کند.
از عوامل دیگری که می بایست برای یک چیدمان اصولی در نظر داشته باشیم و با توجه به نیازها و کاربرد از آنها بهره ببریم، مقیاس، تقارن، تعادل، توازن، ریتم، تاکید، تناسب، و فرم و شکل و بافتها می باشند که لازم است، با شناخت اصولی و در هماهنگی از آنها استفاده شود.
در این شماره به مفاهیم کلی و مورد نیاز برای داشتن چیدمان و دکوراسیون مناسب با توجه به فضایی که داریم و مواردی که میبایست آنها را رعایت کنیم، پرداختیم، در شماره بعدی به سبک و استایلهای مختلف و متفاوت خواهیم پرداخت.