با سلام به خوانندگان صفحه سبک زندگی!
امروز می‌خواهیم با هم نگاهی به خاصیت یکی از ویتامین‌های مهم و مورد نیاز بدن انسان بیندازیم. به‌ خصوص در این روزهای زمستانی که نیاز داریم سیستم ایمنی بدنمان را تقویت کنیم.
«ویتامینD» یکی از ویتامین‌های مهم برای بدن است و نقش کلیدی در عملکرد سلول‌های بدن دارد و یکی از ویتامین‌های محلول در چربی است و به رشد و استحکام استخوان‌ها و دندان‌ها از طریق کنترل تعادل و افزایش میزان جذب کلسیم، فسفر و منیزیم کمک می‌کند. همچنین در انعقاد خون و عملکرد مطلوب غده «تیروئید» نیز نقش دارد.
ویتامینD نوعی هورمون است که به رشد مغز نیز کمک می‌کند. کمبود این ویتامین بیشتر باعث «پوکی استخوان‌ها، عدم تعادل میزان هورمون‌های پاراتیروئید و ضعف سیستم ایمنی بدن» می‌گردد. این ویتامین از ویتامین‌های حیاتی است و نقشی بسیار اساسی در سلامتی بدن دارد.

خواص ویتامین D
این ویتامین باعث کاهش بروز و شدت بیماری ویروس کرونا شده و تقویت ایمنی بدن را بالا می‌برد.
از بروز بیماری ام اس جلوگیری می‌کند.
این ویتامین کمک می‌کند تا بدن کلسیم موجود در غذا را جذب کند و حتی سبب تقویت استخوان‌های شکننده می‌شود.
کمبود آن منجر به پرانتزی شدن پاها، کشیدگی زانو و ضعیف شدن استخوان‌ها می‌گردد.
یکی از دلایل پیر چشمی و تاری دید در سنین بالا کمبود این ویتامین می‌باشد و این ویتامین باعث کاهش آسیب دیدگی چشمان می‌شود.
بهبود اثرات ابتلا به دیابت.
رفع اسپاسم‌های عضلانی.
کاهش روند افزایش وزن.
کاهش درد و خستگی مزمن عضلات ناشی از افسردگی و اضطراب.
کنترل کلسترول بعد از یائسگی.
کاهش خطر فیبرم رحم.
کاهش ابتلا به سرطان روده بزرگ.
عامل پیشگیری‌کننده سرطان سینه و پروستات.
کاهش خطر ابتلا به آلزایمر.
ویتامینD در جذب کلسیم و عملکرد ایمنی بدن و محافظت از سلامت استخوان، عضله و قلب نقش دارد. این ویتامین به طور طبیعی در برخی مواد غذایی وجود دارد و گاهی که پوست در معرض نور خورشید قرار می‌گیرد می‌تواند توسط بدن تولید شود. همچنین این ویتامین به طریق قرص‌های مکمل نیز تامین می‌شود.

منابع غذایی تامین‌کننده ویتامین
ویتامینD در مواد غذایی مختلفی چون ماهی‌های پرچرب مانند سالمون و ساردین، شاه‌ماهی و روغن کبد ماهی، کره حیوانی، جگر و همچنین در سبزیجاتی مثل جعفری، یونجه، قارچ و کلم یافت می‌شود. همینطور لبنیات غنی شده، خامه، شیر، ماست، مارگارین، آب پرتقال و نوشیدنی‌ سویا نیز حاوی مقادیر زیادی از این ویتامین است.
مضرات ویتامین
اگر چه همانطور که گفته شد کمبود ویتامینD مشکلاتی برای بدن ایجاد می‌کند اما مصرف بیش از حد این ویتامین نیز باعث مسمومیت در بدن می‌شود.
نکته مهم این است که مسمومیت ویتامینD معمول نبوده و تقریباً در افرادی که مکمل‌ها را به مدت طولانی و با دوز بالا و بدون نظارت در سطح خون خود مصرف می‌کنند پیش می‌آید.
همچنین کلسیم خون را بالا برده و مشکلاتی چون استفراغ، تهوع، کم اشتهایی، درد شکمی، یبوست و اسهال که مربوط به عدم تحمل غذا با سندروم روده تحریک شده و نیز خستگی، سرگیجه، سردرگمی، تشنگی بیش از حد و تکرر ادرار را باعث می‌شود.
همان‌طور که این ویتامین کمک به جذب کلسیم می‌کند امکان دارد مصرف زیاد آن باعث تحلیل رفتن استخوان‌ها نیز شود و می‌تواند به آسیب کلیوی منجر شود.

عوامل متعددی که در کمبود این ویتامین نقش دارند عبارتند از:
آلودگی هوا، بیرون نیامدن از خانه به اندازه کافی، داشتن پوست تیره سبب کمتر جذب شدن اشعه‌های خورشید می‌شود، زندگی طولانی مدت در شهر‌هایی با ساختمان‌های بلند و تو در تو که مانع از تابش مستقیم نور خورشید می‌گردد، شیردهی طولانی مدت به نوزاد، چاقی، برخی افراد توانایی هضم و پردازش ویتامینD را ندارند و بعضی دچار مشکلات و بیماری‌هایی هستند که از جذب مناسب ویتامین جلوگیری می‌کند، بنابراین به کمک آزمایشات و همچنین تحت نظر پزشک ویتامینD را مصرف کنید تا از عوارض ناشی از سوء مصرف آن دچار مشکل نشوید.

سن ویتامین D دریافتی

شیرخواران ۰ تا ۱۲ ماهه ۱۰ میکروگرم در روز (۴۰۰ واحد بین‌المللی)
کودکان و نوجوانان ۱ تا ۱۸ ساله ۱۵ میکروگرم در روز (۶۰۰ واحد بین‌المللی)
بزرگسالان ۱۸ تا ۷۰ ساله ۱۵ میکروگرم در روز (۶۰۰ واحد بین‌المللی)
سالمندان بالای ۷۰ سال ۲۰ میکروگرم در روز (۸۰۰ واحد بین‌المللی)
زنان باردار یا شیرده ۱۵ میکروگرم در روز (۶۰۰ واحد بین‌المللی)

نوشته های مرتبط با دسته انتخاب شده شما

دلنوشته
مجله فرهنگ و هنر شماره 93

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

بیشترین خوانده شده ها

نتیجه‌ای پیدا نشد.

فهرست