مجله اسمیرنا شماره 52 (خانواده) آگوست 2020 تکنولوژی
تلفن همراه و نان شب، واجب تر یا مفیدتر؟!!
سلامی دوباره به شما خواننده و مشتاق بخش تکنولوژی
در این شماره از مجله اسمیرنا قصد داریم تا درمورد اصطلاح ” SAR(Specific Absorption Rate” یا همان “نرخ ثابت جذب” مطالبی را با شما در میان بگذاریم.
این روزها بازار خرید و استفاده از تلفن های همراه بسیار داغ و مورد توجه میباشد. وسیلهای که در هر خانه و در دسترس تمام افراد قرار گرفته است. با توجه به وابستگی که انسان به این وسیله ارتباطی پیدا کرده است ظاهرا میتوان گفت که “از نان شب هم واجب تر” شده ولی آیا به اندازه نان شب برای سلامتی ما مفید هم هست؟!
برای پاسخ به این سوال لازم است تا اندکی درمورد امواج رادیویی ارسال شده از آنتنهای مخابراتی بدانیم.
تلفن همراه برای برقراری ارتباط نیاز به یک واسطه دارد که توسط اپراتورهای تلفن همراه در هر کشوری نصب و کنترل میشود، این واسطه آنتن مخابراتی است که همه ما آن را بر روی پشت بام برجها، بعضی از ساختمانهای تجاری و حتی منازل شخصی دیدهایم. با افزایش تعداد مصرف کنندگان تلفن همراه نیاز به تقویت و افزایش تعداد این آنتنها میباشد. روش برقراری ارتباط این آنتنها با اپراتور تلفن همراه و مصرف کننده آن از طریق ارسال و دریافت امواج رادیویی میباشد.
Pic 1
این امواج رادیویی برای در دسترس بودن شماره تلفن شما همیشه در حال رفت و آمد ما بین تلفن همراه و آنتنها میباشند و همواره بر روی بدن شما که حمل کننده تلفن هستید تاثیرگذار هستند. بافت بدن انسان مقداری انرژی الکترومغناطیسی (تشعشع) از این امواج رادیویی را جذب میکند که به اختصار به آن SAR (نرخ جذب خاص) گفته میشود و واحد اندازهگیری آن “وات بر کیلوگرم- W/Kg” میباشد.
تمامی تولید کنندگان تلفن همراه می بایست استاندارد نرخ جذب خاص (در معرض امواج رادیویی قرار گرفتن) که توسط کمیسیونهای ارتباطی تعیین شده است را رعایت کنند. مثلا در آمریکا FCC (کمیسیون ارتباطات فدرال) حداکثر این مقدار را برابر با 1.6وات انرژی بر هر کیلوگرم از بافت بدن تعیین کرده است. در اتحادیه اروپا نیز حداکثر میزان قابل قبول SAR، 2 وات انرژی بر هر کیلوگرم از بافت بدن میباشد. گفتنی است که این محدودیت علاوه بر تاثیرات منفی امواج الکترومغناطیسی، به دلیل تولید گرمای بالای فرکانسهای رادیویی نیز میباشد که میتواند در مقدارهای بالاتر، به بدن انسان آسیبهایی جدی وارد کند. هر چه SAR بالاتر باشد، میزان جذب انرژی الکترومغناطیسی توسط بدن بیشتر است و نشان دهندهی خطرناکتر بودن آن وسیله برای بدن انسان میباشد.
Pic 2
بر اساس گفتههای کارشناسان، مناسبترین میزان نرخ جذب خاص (SAR) در تلفنهای همراه بین 0.10 و 0.50 وات بر هر کیلوگرم از وزن بدن است. تاثیر میزان SAR در وجود انسان بر روی بدن و سر متفاوت میباشد به همین دلیل بر روی جعبه، بدنه و در دفترچه راهنمای کاربر گوشی موبایل این ارقام مشخص شده است (تصویر 2). همچنین میتوانید قبل از خرید گوشی موبایل از طریق وبسایتهای مقایسه کننده تلفنهای همراه و وبسایت شرکت سازنده از میزان SAR دستگاه آگاه شوید.
از آنجایی که تلفن همراه هنگام برقراری تماس و در طول مدت مکالمه در کنار سر قرار میگیرد میتواند مضر باشد چرا که هنگام برقراری ارتباط تلفنی مقدار امواج دریافت شده بالاتر رفته و بنابراین حرارت بالاتری نیز تولید خواهد کرد. در آزمایشی که بر روی سر سه شخص در سنین 5، 10 و بزرگسال انجام شد، عمق نفوذ امواج رادیویی بطور دقیق مشخص شد.
Pic3
در این آزمایش مقدار نفوذ و همچنین تاثیر حرارتی که امواج بر روی سر انسان میگذارد بوسیله تصویربرداری مغز مشخص شده است. همانطور که در این تصویر مشاهده میکنید بیشتر از نیمی از مغز کودک 5 ساله توسط امواج پوشیده شده است (تصویر3).
شاید تا به امروز نتایج معتبری از تاثیر منفی امواج بر روی مغز و بدن انسان و همچنین ایجاد بیماری یا نقص گزارش نشده باشد ولی کمترین تاثیر بدی که این امواج میتواند بر روی مغز انسان بگذارد بالا رفتن دما در آن قسمت میباشد که میتواند به مرور زمان بر روی عملکرد مغز، بویژه در کودکان تاثیر منفی داشته باشد.
در تصویر شماره 4 نیز میتوانید تاثیر حرارتی امواج تلفن همراه را بعد از 15 دقیقه استفاده از آن (مکالمه) مشاهده کنید.
Pic 4
دقت:
در صورت کمبود فضا این قسمت (قرمز رنگ) حذف شود
پژوهشگران کشورمان با مطالعه امواج گوشیهای تلفن همراه بر روی بافت عصبی موشهای صحرایی دریافتند، ۳۰ دقیقه مکالمه موبایلی اثری برابر با یک ماه آسیب مغزی دارد. بنابراین لازم است تا حد امکان بکارگیری دستگاه تلفن همراه محدود به مواقع ضروری و بازههای زمانی بسیارکوتاه شود (منبع: سلامت آنلاین).
دکتر شهاب امیری، نورولوژیست عقیده دارد امواج رادیویی برای مبتلایان به سرطانهای بدخیم و تومورهای مغزی مضر است و حتی مقادیر کم آن مشکلاتی برای این بیماران ایجاد میکند
او میگوید: «خطرات امواج رادیویی غیریون ساز که در ایستگاهها و دستگاههای تلفن همراه بکار میروند هنوز به صورت رسمی اثبات نشده، با این حال برخی مطالعات نشان میدهد استفاده طولانی مدت از گوشی تلفن همراه یا زندگی در مجاورت ایستگاههای مخابراتی و تلویزیونی، اثرات بیولوژیکی فراوانی داشته و از سویی احتمال ابتلا به بیماری “امواج رادیویی” را افزایش میدهد. این بیماری با تشدید مشکلات عصبی، سردرد و اختلالات خواب ارتباط دارد و در افراد مبتلا به اسکلروز حاد، افسردگی و اوتیسم، عوارض و ناسازگاریهای عدیدهای ایجاد میکند (منبع: باشگاه خبرنگاران جوان).
برای کمتر شدن تاثیرات منفی تلفن همراه و امواج آن پیشنهاداتی داده شده است که ما هم آنها را با شما در میان میگذاریم.
1. تا حد امکان در ساعاتی که به تلفن همراه نیاز ندارید آن را دورتر از خود نگه دارید. 2. هنگام خواب شبانه تلفن همراه را از خود دور نگه داشته و در صورت امکان در جایی دیگر قرار دهید. 3. از قرار دادن تلفن همراه در زیر بالش، نزدیک سر و قلب خودداری کنید. 4. قبل از برقراری تماس تلفنی گوشی را در دست خود نگه داشته و هنگام برقرار شدن ارتباط آن را نزدیک گوش خود ببرید. 5. توصیه میشود برای برقراری تماس همیشه از هندزفری استفاده کنید چون در این صورت نیاز نیست که تلفن را بر روی گوش خود قرار دهید. 6. سعی کنید مدت زمان مکالمه را کوتاه نگه دارید (حداکثر 30 دقیقه) تا حرارت ایجاد شده در مغز بصورت طولانی مدت باقی نماند. 7. برای نگهداری و حمل تلفن همراه میتوانید آنرا در جیب شلوار، کیف دستی و یا کوله پشتی قرار دهید. 8. در مکانهایی که پوشش آنتن ضعیف میباشد تا حد امکان از برقراری تماس تلفنی خودداری کنید. 9. سعی کنید برای برقراری ارتباطهای غیر ضروری از پیامک استفاده کنید. 10. برای خرید تلفن همراه، بیشتر از ظاهر آن به مقدار SAR آن توجه کنید. 11. تا حد امکان گوشی موبایل را به عنوان وسیله بازی و سرگرمی در اختیار کودکان خود نگذارید.
امیدواریم که این مطلب نیز برای شما مفید بوده و در بکارگیری ایمنتر از این وسیله راهنمای شما باشد.
در سلامتی و محافظت مسیح باشید.
گروه تکنولوژی اسمیرنا